Greet van der Vaart is oedeemtherapeut bij Schuitemaker & van Schaik fysiotherapie en manuele therapie bv. Ze is specialist in het behandelen van mensen met oedeem en lymfoedeem.

 

Wat is oedeem?

Oedeem is een (extracellulaire) vochtopeenhoping binnen het lichaam, vaak als gevolg van veneuze stoornissen in de armen of benen. Zo kunnen spataderen vochtopeenhoping rond de enkels veroorzaken welke in de loop van de dag toeneemt. Dit kan op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij ouderen, zwangeren en invaliden.

Meer weten? Ga naar:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Oedeem


Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is vaak pitting (je kunt er deukjes in drukken) en bestaat uit eiwit- en vocht. Deze zwelling is een gevolg van een onvoldoende of niet functionerend lymfesysteem (aan- en afvoer).
Er zijn 2 soorten lymfoedeem:

  1. primair oedeem ontstaat omdat er vanaf de geboorte minder lymfebanen aanwezig zijn.
  2. secundair lymfoedeem komt vaker voor en kan ontstaan na beschadiging van de lymfevaten ten gevolge van bijvoorbeeld infecties (zoals wondroos, belroos of erysipelas), bij langdurig bestaande spataderen (maanden) of na doorgemaakte diepe veneuze trombose. Ook kan het optreden na behandeling van tumoren ( zoals borstkanker), waarbij lymfeklieren zijn weggehaald of beschadigd, of bij zware belasting tijdens de zwangerschap.
  3. Lymfoedeem komt voor bij levercirrose en is helaas overbekend in de tropen (filariasis)..

Meer weten? Ga naar: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lymfoedeem

 

Manuele lymfedrainage is erkend als effectieve behandelmethode voor zichtbare veneuze- en lymfoedemen. De positieve effecten van lymfedrainage zijn legio; het afvoersysteem wordt versterkt, de afvalstoffen worden afgevoerd en het volume aan vocht verminderd. Hierdoor wordt het functioneren verbeterd en verdere schade voorkomen.
Naast de manuele lymfedrainage wordt gebruik gemaakt van:

  1. ambulante compressietherapie (zwachtelen) vaak gevolgd door het aanmeten van
  2. therapeutische elastische kousen.
  3. oefentherapie en taping

 BannerPlus234x60         HCA Plus praktijk 2015 2017         Logo SNAdef          SpoedZorgNet